Kansainvälistä Maan vuosipäivää vietetään 22.4. Päivää on vietetty vuodesta 1970, ja tarkoituksena on muuttaa ihmisten käyttäytymistä ja saada aikaan maailmanlaajuisia, kansallisia ja paikallisia muutoksia maan ja ympäristön puolesta.
Kysyimme Papun vastuullisuusasiantuntijalta ja perustajalta Anna Kurkelalta, miten ympäristö ja vastuullisuusasiat näkyvät Papun toiminnassa.
Mitä vastuullisuus ja kestävä kehitys tarkoittavat Papulle? Miten ympäristö huomioidaan Papun toiminnassa?
”Vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuuden aloista ja maapallomme ei kestä sitä, että käytämme vaatteita jatkuvasti lisääntyviä määriä. Me haluamme tuottaa laadukkaita vaatteita, joita ostetaan määrällisesti vähemmän ja käytetään pitkään. Tahto toimia vastuullisesti ja tehdä asiat niin hyvin kuin mahdollista on ollut iso syy, miksi yrityksemme on perustettu. Se on meille keino vaikuttaa tekstiilialan vastuullisuuteen ja kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja tehdä sitä kautta maailmasta paremman paikan. Olen sitä mieltä, että nykyään kaikilla yrityksillä tulisi olla joku asia, johon omalla toiminnalla halutaan saada aikaan muutos.
Kestävyys näkyy kaikessa yrityksemme toiminnassa, materiaalivalinnoista siihen, että tuotteet valmistetaan eettisesti toimivissa tuotantolaitoksissa. Pyrimme minimoimaan tuotteidemme kuljetusmatkoja ja käyttämään mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia kuljetustapoja. Tavoitteenamme on, että asiakkaat rakastuvat tuotteisiimme, arvostavat niitä ja haluavat käyttää niitä pitkään. Tällä hetkellä panostamme erityisesti tuotteen elinkaaren pidentämiseen erilaisilla kiertotalousratkaisuilla, kuten tuotteiden huolto- ja korjauspalveluilla, käytettyjen tuotteiden ostamisen helpottamisella ja käytöstä poistettujen tuotteiden kierrättämisellä uusiksi tuotteiksi ja kuiduiksi.”
Millaisia ilmastovaikutuksia Papun vaatteiden valmistuksesta ja kuljetuksista aiheutuu?
”Papun vaatteet valmistetaan Euroopassa, jotta pystymme pitämään läheiset suhteet tehtaisiin, joiden kanssa toimimme, sekä minimoimaan kuljetusmatkat. Käytämme pääasiassa maantiekuljetuksia ja pyrimme välttämään lentorahteja, jotta pystymme pitämään kuljetusten hiilipäästöt mahdollisimman pieninä. Kotimaan verkkokauppatoimituksiin käytämme hiilineutraaleja Posti Green -toimituksia. Pyrimme myös käyttämään mahdollisimman vähän ilmastoa kuormittavia materiaaleja ja useilla tehtaillamme on käytössä uusiutuvaa energiaa, esim. aurinko- tai tuulivoimaa.
Olemme mukana STJM:n hiilineutraali tekstiiliala 2035-sitoumuksessa, mikä tarkoittaa, että olemme sitoutuneet laskemaan hiilijalanjälkemme vuosittain ja tutkimme aktiivisesti keinoja hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Kun tulemme siihen pisteeseen, ettei hiilijalanjäljen pienentäminen ole enää mahdollista, kompensoimme loput päästöt. Tavoitteenamme on olla täysin hiilineutraali viimeistään vuoteen 2035 mennessä. Olemme laskeneet hiilijalanjälkemme parin viime vuoden ajalta, ja tästä löytyy lisää tietoa vastuullisuuskatsauksestamme.”
Puuvillan viljely vaatii paljon vettä, sekä lannoitteita, kemikaaleja ja tuholaismyrkkyjä. Mitä te teette vähentääksenne viljelystä aiheutuvaa ympäristökuormaa?
”On totta, että puuvillan viljely vaatii paljon vettä ja tavallisen puuvillan kasvatuksessa käytetään myös paljon haitallisia kemikaaleja. Tästä syystä me käytämme tuotteissamme aina orgaanista GOTS-sertifioitua puuvillaa. Orgaanisen puuvillan viljelyssä näitä haitallisia kemikaaleja ei käytetä, vedenkulutus on huomattavasti pienempää ja luonnonmukainen viljely sitoo maaperään enemmän hiilidioksidia (CO2). GOTS -sertifikaatti takaa myös puuvillan viljelijöille reilut työolot.
Olemme pyrkineet korvaamaan puuvillaa myös muilla materiaaleilla. Olemme tehneet tuotteita mm. kierrätyspuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä. Teemme tuotteita myös laadukkaasta Lyocell-kankaasta, joka on puupohjainen ja ympäristöystävällinen materiaali. Lyocellin raaka-aineiden kasvatus ei vaadi lannoitteita tai lisäkastelua ja kuitu voidaan valmistaa suljetussa kierrossa, mikä vähentää veden ja kemikaalien käyttöä.”
Mitä Papu on valmis tekemään, että maapallo on parempi paikka elää? Entä mitä asiakkaat voisivat tehdä itse?
”Vaateteollisuudessa on oleellista siirtyä laadukkaisiin materiaaleihin ja vastuulliseen tuotantoon. Yritämme lisätä asiakkaidemme tietoisuutta siitä, mitä vaatteen kuuluu maksaa, jotta jokainen tekijä saa vaatteen valmistamisesta reilun korvauksen. Lisäksi haemme aktiivisesti uusia toimintamalleja, joiden avulla tuotteen elämää voidaan pidentää ja saada tuote kiertämään kiertotalouden ajatuksen mukaisesti aina uudeksi tuotteeksi niin, että mahdollisimman vähän materiaalia päätyisi kierrosta hävitettäväksi.
Näen, että maailmanlaajuisesti asioiden tulee muuttua nopeasti ja radikaalisti, jotta pystymme hillitsemään ilmastonmuutosta. Uudet innovaatiot tulevat vaikuttamaan moneen asiaan, kuten siihen miten energiaa tuotetaan, millaisia materiaaleja valmistetaan ja käytetään ja uskon, että myös ihmisten suhde omistamiseen muuttuu. Toivon, että pikamuoti tulee jäämään historiaan ja käytettyjen tuotteiden ostaminen tulee korvaamaan sen paikan.
Toivottavasti vaatteita tuotetaan siis tulevaisuudessa globaalisti huomattavasti vähemmän ja ihmiset arvostavat enemmän omistamiaan tuotteita. Asiakkaille antaisinkin seuraavan neuvon: osta vain tuotteita, joita rakastat ja joista sitoudut pitämään hyvää huolta. Kierrätä tuote käytön jälkeen seuraavalle onnelliselle omistajalle.
Me tulemme panostamaan jatkossa erityisesti tuotteen elinkaaren pidentämiseen ja pidämme kiinni korkeatasoisesta tuotteiden valmistuksesta myös tulevaisuudessa. Tavoitteenamme on tuoda kestävää iloa mahdollisimman monen ihmisen elämään sloganimme ”For Lasting Happiness” mukaisesti.”
0 kommenttia